Doelgroep Kameleons
DOELGROEP KAMELEONS
Een bron van kennis en informatie!

De verzorging van je kameleon

1. Keuze van je kameleon:
Als je start met het houden van een kameleon, begint het steeds met het kiezen van een bepaalde soort kameleon. Maar welke kameleon is nu het meest geschikt om mee te beginnen? Want er zijn er zoveel, maar ze zijn niet allemaal even gemakkelijk om te houden.
Er zijn enkele soorten die men aanziet als ideale “beginnersoort”, zoals Furcifer pardalis en Chamaeleo calyptratus. Deze twee soorten worden de beginner kameleon genoemd omdat ze meer kunnen verdragen dan de andere soorten. Ze kunnen bij wijze van spreken tegen een stootje. Wat natuurlijk niet weg neemt dat ze nog steeds hun dagelijkse verzorging moeten krijgen en dat het op hun beurt het nodige werk met zich meebrengt. Om meer te weten te komen over Furcifer pardalis en Chamaeleo calyptratus verwijzen we U door naar onze caresheets.
Maar wat als je deze soorten niet mooi vindt of je wilt gewoon starten met een andere soort die je meer aanspreekt dan die twee soorten. Wel, wij als Doelgroep Kameleons zijn van mening als je echt wilt starten met een andere soort dan de zogezegde “beginnersoorten” en je gaat goed doordacht te werk, je bereidt je aankoop goed voor, zoekt genoeg informatie over de bepaalde soort, gaat langs bij mensen die ervaring hebben met deze soort, je verdiept je in de literatuur, … Kort weg samen gevat, je neemt voldoende tijd om alles te weten te komen over die bepaalde soort, dan kan je met een andere soort kameleon starten. Je moet er wel goed van bewust zijn dat beginnen met een iets moeilijkere soort, meer werk en inspanning gaat vragen. Over de inrichting en opstelling van je terrarium zal ook meer moeten nagedacht worden. Om zo te voldoen aan de eisen van een bepaalde soort kameleon.

Wil je meer te weten komen over alle soorten kameleons, raadpleeg onze caresheets. Hierin wordt de opdeling van de verschillende “genussen” van de familie Chamaeleonidae uitgelegd. En is elke soort in het kort beschreven, de één al uitgebreider dan de andere. Dit komt doordat niet elke soort veel gehouden wordt in Europa of in de rest van de wereld. Sommige soorten komen enkel voor in het wild en dit heeft zijn redenen, deze zijn meestal niet te houden in gevangenschap of mogen niet gehouden worden. Houd hier zeker rekening mee, als je een bepaalde soort kiest.

Go to Exo-Terra website
Ga naar de Berrarium website

2. Keuze van terrarium:
Als je éénmaal de keuze hebt gemaakt om een bepaalde soort te gaan houden, komt de volgende belangrijke vraag: “Welke terrarium neem ik hiervoor?”
Er zijn verschillende terrariums van verschillende grote merken die je kunt kopen. Maar welke is nu het ideale kameleon terrarium? Wel, hiervoor moet je ook weer eerst verdiepen in de soort die je wilt gaan houden. Want voor de ene kameleon kan je best een glazen terrarium nemen en de andere vereist dan weer een gazen terrarium, er zijn zelfs ook soorten die je in beide type kunt huisvesten. Bij aankoop van een glazen terrarium is het van groot belang dat je een terrarium neemt met voldoende verluchting. Een kameleon terrarium heeft best bovenaan en onderaan een verluchtingsstrook, dit kan bv zijn dat heel de bovenkant uit gaas is en langs de voor-, achter- of zijkant een smalle strook gaas voorzien is. Zo zorg je voor voldoende luchtdoorstroming en dit is iets dat je kameleon zeker nodig heeft. Bij gazen terrarium is de verluchting natuurlijk ideaal, maar voor soorten die heel warm moeten gehouden worden is hier weer een min punt aan. In een gazen terrarium is het moeilijker om de warmte erin te houden tov van een glazen terrarium. Wil je een soort houden die redelijk warm moet zitten, kan je ook nog steeds opteren voor een houten terrarium met een glazen of gazen (schuif)deur in. Hout heeft als voordeel dat het super isolerend is en zo de warmte in je terrarium houdt, zorg natuurlijk nog wel steeds voor voldoende verluchting in het terrarium. De omgevingstemperatuur speelt ook een grote rol in de keuze van wat voor soort terrarium je kiest, want de kamer waarin je terrarium komt te staan zal niet heel het jaar door dezelfde temperatuur zijn. Daarom speelt deze omgevingstemperatuur een grote rol in je keuze. In een gazen terrarium wordt het net zo koud of warm als in de omgeving waarin het terrarium staat. Neem je een glazen terrarium, dan wordt dit al iets minder maar wordt nog steeds beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Bij een houten terrarium is dit bijna te verwaarlozen want zoals eerder aangehaald zijn deze super isolerend. Kort samengevat is een aankoop van het juiste terrarium ook iets dat je goed doordacht moet doen.

 

3. De inrichting van je terrarium:
Als je weet welke soort je wilt gaan houden en je hebt je terrarium gekocht, dan is het tijd om dit terrarium in te richten en te laten test draaien vóór je het kameleon aanschaft en in zijn terrarium zet. Het test draaien van je terrarium is heel belangrijk, zo weet je op voorhand dat je de bepaalde temperatuur die je toekomstig diertje nodig heeft, bereikt en niet overschrijdt. Want bepaalde soorten zijn heel gevoelig aan een te koude of te warme omgeving. De luchtvochtigheid speelt dikwijls ook een belangrijke rol in je terrarium, want als deze niet goed is, gaat je kameleon slecht vervellen of zelfs heel ziek worden. De inrichting van je terrarium is ook weer afhankelijk van de soort die je kiest, maar hierin heb je wel enkele belangrijke regels die je bij elke soort terug aantreft. Namelijk:        

  1. zorg steeds dat er verschillende schuilplaatsen zijn voor je kameleon
  2. zorg voor voldoende klimmogelijkheid
  3. zorg voor een warmte plek, waar hij zich kan opwarmen
  4. zorg voor UV verlichting
  5. boots zo goed mogelijk zijn natuurlijke habitat na

Verder moet je voor elke soort individueel bekijken wat ze nodig hebben en hoe je best het terrarium inricht. Je kunt opteren voor wel of geen bodembedekking. Als je kiest voor een bodembedekking, heb je hierin verschillende keuze. Je kunt een mengeling van verschillende zandsoorten gebruiken of je neemt kunst gras. Houtsnippers of bark zijn uit ten boze en mogen NOOIT gebruikt worden bij kameleons. Want hiervan kan je kameleon een verstopping krijgen als hij deze mee opeet en hieraan kan hij sterven. Het terrarium kan je verder inrichten met nepplanten of echte planten. Echte planten heeft als voordeel dat ze mooier ogen maar ook de luchtvochtigheid hoger houden in je terrarium. LET WEL OP bij de aanschaf van je echte planten dat deze niet giftig zijn. Want sommige soorten eten soms al wel eens een blaadje mee van je planten of de voedseldieren eten van deze planten en je kameleon eet het voedseldier op en krijgt zo de gifstoffen in hun lichaam. Met alle gevolgen van dien… Kameleons hebben ook de nodige UV nodig om hun vitamine D3 aanmaak te stimuleren. Hiervoor zijn verschillende goede lampen in de handel verkrijgbaar en van verschillende merken. Let wel op bij je aankoop, dat de lampen niet teveel UVB afgeven want de hoeveelheid van UVB is ook weer afhankelijk van welke soort je gaat houden. Maar de hoofdregel bij kameleons is dat je geen UVB lampen neemt die meer dan 5.0 UVB afgeeft. Voor de warmere kameleonsoorten moet je ook steeds een goede warmtelamp voorzien. Deze kan je ook weer in de handel kopen, er zijn verschillende wattages in en deze geven natuurlijke verschillende warmte af. De keuze hiervan is afhankelijk van de gewenste temperatuur in het terrarium. Een thermo/hygro meter is ook aan te raden om dit in je terrarium te hangen, zodat je weet hoeveel graden en hoe vochtig het is in je terrarium.

 

 

 

4. De verzorging:
Eenmaal je terrarium in orde is en je hebt je kameleon aangeschaft, komt het belangrijkste van allemaal: de verzorging van je kameleon! Afhankelijk van welke soort je gekozen hebt, ga je één of meerder malen per dag moeten sproeien. Dit kan je manueel doen met een plantenspuit of je opteert voor een automatisch sproeisysteem, die ook weer in de handel verkrijgbaar zijn. Verder ga je ze ook eten moeten geven. Jonge kameleons eten elke dag en volwassen kameleons eten meestal om de dag of om de twee dagen. Het eten moet steeds bepoederd worden met de nodige vitamine, mineralen en calcium preparaten. Sommige soorten(bergsoorten) zijn gevoelig aan een overdosering van vitamine, hiermee moet je dus zeker rekening houden bij de keuze van je vitamine preparaat. Andere soorten(snel groeiende soorten) moeten dan weer heel veel vitamine en calcium hebben, om hun botten goed mee te laten groeien. Zorg ook steeds voor een goede hygiëne in je terrarium, want slechte hygiëne kan zorgen voor parasieten, schimmels of andere aandoeningen. Om dit te voorkomen is het aangeraden om dagelijks te uitwerpselen en voedingsresten te verwijderen uit het terrarium. De kalkaanslag van het sproei water kan je ook best wekelijks verwijderen, want kalkaanslag is dikwijls moeilijk te verwijderen als je dit maar om het half jaar doet. Als je als bodembedekking kunstgras hebt gekozen dan kan je dit dagelijks of wekelijks afwassen. Heb je echter voor een zandmengeling gekozen dan is het aangeraden om deze om het half jaar of om het jaar te vervangen. Echte planten in het terrarium zijn heel mooi, maar vragen ook de nodige verzorging. Deze moeten regelmatig terug bemest worden, maar dit kan je niet zo doen als met de planten in je tuin. In de tuin neem je meestal bemestingkorrels, maar deze kan je in je terrarium niet gebruiken. Want je kameleon mag deze niet opeten, dat is giftig voor hen. De beste optie die je hebt in je terrarium zijn voedingsticks die je in de grond steekt aan de wortels van je planten. Zo krijgen je planten voldoende bemesting en wordt het risico dat je kameleon of voedseldieren hiervan eten, uitgesloten.

Voor andere nuttige tips verwijzen wij u graag door naar onze handige tips.

Copyright © 2008 - 2011 DOELGROEP KAMELEONS